Aktueel

Op 17 maart om 16.00 uur presenteren we onze nieuwe kunstenaars: Matteo Collazzo en Rindeltje Doornbos.

 

Coren Maria van Bakel van de Dinkeltuin houden op 17 en 18 februari een open dag. Wilt u hier meer over weten kijk dan op de website: www.dedinkeltuin.nl

De opbrengst van de entreegelden zijn voor Art Brut Kik.

 

Art Brut kunstenares Sietje in de krant.

Woensdag 11 oktober 17.30 uur bij het programma van RTV Oost Ode aan .. wordt het werk van Viktoriia Kartashova, in dit geval het portret van Zelensky, en Danielle Poorthuis getoond met een toelichting van de voorzitter van de stichting Art Brut Kik.

Kwetsbare kunst krijgt alle ruimte bij galerie Art Brut Kik: “Ik voel me hier thuis””

Ootmarsum heeft veel galeries, maar Art Brut Kik aan de Oostwal is een heel bijzondere. Hier exposeren kunstenaars die kwetsbaar zijn: ze hebben te kampen gehad met de gevolgen van een burnout of depressie, hebben oorlog meegemaakt of zijn kwetsbaar vanwege hun hoge leeftijd. Kunst is voor hen een uitlaatklep en soms meer dan dat: het gevoel er weer bij te horen of zelfs de weg naar herstel.
De galerie is in handen van de stichting Art Brut Kik, die de kunstenaars niet alleen een plek biedt, maar hun kunst ook verkoopt. De opbrengst gaat weer naar de eigen stichting en komt dus andere kwetsbare kunstenaars ten goede.

Jan Wegdam met enkele exposanten

 

Jan Wegdam met enkele exposanten© Monique Sleiderink, RTV Oost

Schilderen hielp Daniëlle er bovenop

Een van de exposanten is Daniëlle Poorthuis. Zij heeft een lastige periode achter de rug, waarin ze mentaal niet lekker in haar vel zat. Het schilderen heeft haar er weer bovenop geholpen. Daniëlle schildert voornamelijk dieren: “Dieren zijn erg puur; die puurheid geeft mij een speciale verbinding. Daarin probeer ik mij te ontwikkelen.” Die ontwikkeling is duidelijk te zien in haar werk: zo heeft ze meerdere keren hetzelfde dier geschilderd, maar steeds op een verfijndere manier.
 
 
Bij galerie Art Brut Kik krijgt kwetsbare kunst alle ruimte
Dit verhaal komt uit de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van SPUNCK Podium. Die wordt woensdag 18 oktober om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost. Daarin ook meer over het schilderij van Zelensky dat geveild wordt door Art Brut Kik.

Daniëlle schildert het liefst dieren

 

Daniëlle schildert het liefst dieren© Monique Sleiderink, RTV Oost

Kunst verbindt en verzacht

Jan Wegdam is voorzitter van de stichting Art Brut Kik en vertelt met trots en passie over de verschillende kunstwerken die er hangen. Zoals een groot schilderij van de Oekraïense president Zelensky, geschilderd door een kunstenaar uit Oekraïne. “Zo prachtig dat die mensen hier zijn opgevangen en de contacten die daaruit zijn ontstaan. Kunst verbindt en verzacht.”

Als ik een kunstenaar vertel dat er iets is verkocht, dan is het feest.

Jan Wegdam, voorzitter stichting Art Brut Kik
De Oekraïense kunstenaars zijn inmiddels weer weg uit Ootmarsum. “Maar dit schilderij mochten we houden en verkopen. Op die manier willen zij iets terug doen voor kwetsbare mensen hier”, aldus Wegdam. Hij geeft ook aan wat hij kan betekenen voor de verschillende kunstenaars: “Als ik een kunstenaar vertel dat er iets is verkocht, dan is het feest. Met het exposeren en verkopen van hun kunst, geven wij hen een zinvol bestaan.”

Zelensky geportretteerd door Oekraïense vluchteling

 

Zelensky geportretteerd door Oekraïense vluchteling© Monique Sleiderink, RTV Oost

Leeftijd kan ook kwetsbaarheid zijn

De pentekeningen van Jan de Jong hebben een mooi hoekje gekregen in galerie Art Brut Kik. “Ik ben de jongste niet meer, inmiddels al 89 en dan is exposeren geen vanzelfsprekendheid. Leeftijd kan ook een kwetsbaarheid zijn. Maar ik ga niet achter de geraniums zitten, ik ben nog heel actief. Dus vind ik het prachtig dat ik hier mag exposeren. Mijn vrouw Nan heeft een mooi gedicht gemaakt, dat bij één van de pentekeningen te zien is. Eigenlijk exposeren we hier dus samen.”

Pentekeningen Jan de Jong, tekst Nan de Jong

 

Pentekeningen Jan de Jong, tekst Nan de Jong© Monique Sleiderink, RTV Oost

Het vijfde seizoen van SPUNCK Podium zie je elke woensdag om 17.30 uur op TV Oost, rtvoost.nl én daarna op www.youtube.com/spunck. De uitzending wordt op woensdag en zondag herhaald. Kijk op www.rtvoost.nl/tv voor alle uitzendtijden. SPUNCK bespreekt alles: van schilderij tot beeld, van drummer tot componist, van graffiti tot tattoo, van foto tot ontwerper, van architect tot kanteel, van gedicht tot toneelstuk. Kijk op www.rtvoost.nl/spunck voor inspiratie.

Lid van de Rabobank? Dan kun je nu stemmen op je favoriete club via Rabo ClubSupport. Je mag zelfs drie stemmen uitbrengen. Dus als je in Noordoost Twente woont kan je ook stemmen op Stichting ART BRUT KIK. Doen!

In deze bijzondere galerie in Ootmarsum vindt je kunst in zijn meest pure vorm. Gemaakt door kwetsbare kunstenaars die de mooiste kunst creëren met een vrijheid en passie zonder beperking.

Check de website of de Facebookpagina (@ART BRUT KIK) of kom gewoon even kijken in de galerie (Oostwal 12 te Ootmarsum). Maar bovenal: breng je stem uit! (Via de Rabo app of de website https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport)

Met het geld van Rabo ClubSupport houden we de galerie in stand en bieden we kwetsbare kunstenaars een podium om hun prachtige kunst te laten zien en te verkopen.

Dit portret van Volonyr Zelensky hangt vanaf nu in de Art Brut Kik galerie in Ootmarsum aan de Oostwal 12. Het is geschilderd door de bekende Oekraïense kunstenares Viktoriia Kartashova. De afmeting is 110 x 150 cm.
Het is te koop met als onderste bod tot nu toe 5000 euro. 

Wilt u meebieden dan kan dat via de galerie of op whatsapp 0622754338 onder de naam van Jan. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar humanitaire hulp in Oekraïne. U kunt ook een donatie doen op naar nl79 RABO 0366772996 onder vermelding Zekensky of in de galerie in de pot doneren.

 

Jan de Jong exposeert zijn tekenkunst bij Galerie ART BRUT KiK

Jan de Jong, woonachtig in Agelo, exposeert vanaf zaterdag 19 augustus in Galerie ART BRUT KiK in Ootmarsum.
D
e opening zal om 17.00 uur plaats vinden.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Een bijzondere expositie van een al even bijzonder als aimabel mens. 

Jan de Jong, geboren in 1934, heeft zijn hele leven schilderen en tekenen als hobby gehad.
Toen Jan hij zijn werkzame leven als televisiecameraman beëindigde werd vooral tekenen zijn grote passie.
Hij experimenteerde met diverse stijlen en vond zijn meest bevredigende uitdrukkingsvorm in zwart/wit tekeningen met pen, later ook aangevuld met potlood, in grillige composities van fijn lijnwerk.

Zijn inspiratie vindt hij voornamelijk in het gebied van filosofie en spiritualiteit. Het Chinees orakelboek “I TJING” uit de oude Chinese wijsheid, is de bron geweest van een groot aantal van zijn tekeningen.
Ook gedichten inspireren hem en in diverse van zijn kunstwerken zijn ook de teksten van gedichten opgenomen.

Zo is er in de huidige expositie bij Art Brut/KiK een tekening te vinden die hij maakte bij een gedicht van zijn echtgenote waarbij het gedicht zelf ook weer gevat werd in een kunstwerk.

 Jan ervaart het soms wekenlang werken aan één tekening, het zetten van ontelbare lijntjes, streepjes, golfjes etc., vaak zonder een vooropgezet plan, als een vorm van meditatie.
Ook experimenten dagen hem nog steeds uit. Zo heeft hij een ook werken in kleur gemaakt en gescheurd papier vormt een onderdeel van een aantal tekeningen.

Behalve een korte periode van deelname aan cursussen op een kunstacademie is Jan autodidact.

Naast zijn grote passie, de tekenkunst, is er ook een grote liefde ontstaan voor het werk van ART BRUT kunstenaars. Samen met zijn vrouw Nan is Jan steeds vaker in de galerie te vinden. Kunstenaars ontmoeten elkaar, interessante gesprekken ontstaan en men weet elkaar te inspireren.

Dat juist de expositie van Jans’ werk in galerie ART BRUT KiK plaatsvindt mag geen toeval heten. Dit wordt nog eens benadrukt door het feit dat de opbrengst van zijn verkochte werk voor 50 % geschonken wordt aan de galerie en dat na de expositie de rest van zijn collectie geheel geschonken wordt.


 

 

JAN DE JONG  

Te k e n k u n s t e n a a r

Jan werd in 1934 in Hilversum geboren en in 2010 verhuisde hij met zijn echtgenote naar Agelo in Twente waar hij helemaal ingeburgerd is.

Zijn liefde voor tekenen ontstond al in zijn jonge jaren en is tot op de dag van vandaag zijn grote passie. 

Na zijn militaire dienst volgde Jan een cursus aan de fotovakschool, want fotografie was een ander terrein waarin hij zijn liefde voor beeldcompositie tot uitdrukking kon brengen. Dat bracht hem vervolgens naar een beroep als cameraman bij de televisie waar hij in korte tijd opklom tot eerste cameraman en werd hij de vaste cameraman van de bekende drama regisseur Willy van Hemert in bekende producties als “Dagboek van een Herdershond”, “De Kleine Waarheid”, “De fabriek” e.a.

Na zijn vaste dienstverband bij de Nederlandse Televisie vormde hij samen met zijn echtgenote Nan de Vries die werkte als regisseur/scenario schrijver, een productie-eenheid waarbij ze o.a. promotiefilms maakten voor de Universiteit van Amsterdam, diverse documentaires en bedrijfsfilms.  Hij gaf camera instructies aan studenten bij het opleidingscentrum van de Wereldomroep en samen werden zij uitgezonden naar Kirgizië om daar drie weken les te geven.

 Sinds hij niet meer actief is in het camera vak heeft Jan zich helemaal geworpen op het tekenen en daarin een hele bijzondere stijl ontwikkeld. 
Jan heeft meerdere malen geëxposeerd, o.a. bij Huize Keijzer in Denekamp, Stadstheater De Bond in Oldenzaal en hij nam een aantal malen deel aan de Kunstmarkt in Ootmarsum.

 
 

Onze galerie presenteert twee nieuwe kunstenaars

Op zondag 7 mei presenteert de galerie met trots twee nieuwe kunstenaars;
Dorothea Christiane Hassink en Anke Stoel.
Met hun werk krijgen beide kunstenaars, naast vele
anderen, een permanente plek in de galerie.
                           
De openingshandeling van de expositie van hun werk wordt verricht door
Burgemeester John Joosten. Beide kunstenaars zijn ook aanwezig.

De opening van deze exposite is 7 mei om 15.00 uur. U bent allen van harte welkom in de galerie ART BRUT KiK op Oostwal 12

 

De kunstenaars stellen we graag voor: 

Ik vind het leuk dat mijn kunst de wereld in gaat!

Dit vertelt Anke Stoel:

Ik ben een meisje met een rijkdom aan fantasie. Ik houd veel van de natuur. Ik ga graag wandelen en ook graag kanoën. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur. Maar ook uit mijn vliegende avonturen in bv Marokko, Egypte of Indonesië. De bergen van Marokko hebben mij veel inspiratie gegeven.
Omdat ik zelf bergen heb beklommen en er bovenop heb gestaan weet ik dat je wordt beloond met
de mooiste uitzichten. Dat laat ik graag in mijn schilderij zien.
Maar ook snorkelen heeft mij mooie kleine wondertjes van de natuur laten zien. Die vind ik zo mooi.  ik vergoot ze dan in mijn schilderijen.

Ik maak ook graag foto’s of kleine filmpjes in de natuur. Bv een waterslangetje tijdens snorkelen. 
Maar ook vogels, insecten en libellen tijdens een wandelingetje. Op mijn schilderijen leven ze met elkaar en maken ze hun eigen avonturen mee. In mijn schilderijen zijn geen beperkingen te zien. Als ik schilder dan komt mijn inspiratie naar boven. Dan vloeit het vanzelf op het doek zonder dat ik een schets maak.  Ik weet niet van tevoren wie er allemaal in mijn schilderij voorbij kan komen.

Ik meng zelf mijn kleuren. Dat doe ik meestal gewoon op het doek. Ik kan met twee kwasten tegelijk werken. Dus met links en rechts. Dat is best wel speciaal.

Als ik keramiek maak dan experimenteer ik graag met allerlei fantasierijke figuren of dieren. Ook dan vertellen ze een verhaal.

 

Kijken wordt smullen-verhalende kunst

Dorothea Christiane Hassink is actief als beeldend kunstenaar. Zij creëert frivole wandobjecten in uitbundige, sterke kleuren gecombineerd met glitters, plastic en keramiek. Bezaaid met kraaltjes en siersteentjes zoeken de objecten de grenzen van de smaak. Het is méér dan kitsch. De mierzoete verpakking zorgt voor vrolijkheid, maar ook voor bedrieglijke gevoelens. 
Er is sprake van alleen maar een luchtige verpakking: de werken vertellen ook een verhaal. 
In miniatuurschilderijtjes met een gouden engeltje of een zilveren glitter-Boeddha lijkt de schoonheid van een hogere macht te worden gevierd. Het verhaal van de werken kan voor eenieder verschillen, maar inhoudsloos zijn ze zeker niet. 

De glitters en de kraaltjes trekken de toeschouwer als het ware 
het doek in. Dan worden ‘details’ als munten, keramische miniatuurkatjes of kleine Boeddha’s goed zichtbaar. Het resultaat is dat de objecten vatbaar zijn voor een nieuwe uitleg of een ander inzicht. De objecten ‘de koekoeksklokken met inhoud’ lijken chaotisch, maar zijn juist zeer geordend. Alles staat in een goede verhouding tot elkaar, er is duidelijk sprake van een evenwichtige verdeling van de gebruikte materialen.

In 1991 rondde zij haar studie af aan de kunstacademie AKI te Enschede. Sindsdien heeft ze geëxposeerd in verschillende galerieën,

kunstcentra en musea.

 

Op de website  kunt u meer werk van de kunstenaars ( en van
vele anderen) bekijken door op hun naam te zoeken.

 

Galerie ART BRUT KiK presenteert drie nieuwe kunstenaars

Op zaterdag 4 februari presenteert Galerie ART BRUT KiK in Ootmarsum met trots drie nieuwe kunstenaars; Nicolai Boon, Karin Waanders en Ginie Koolen. De openingshandeling van de expositie van hun werk wordt verricht door Burgemeester John Joosten. Alle kunstenaars zijn aanwezig. Nicolai Boon brengt bovendien voor het eerst een eigen gedichtenbundel uit en zal deze graag signeren. De opening van deze expositie is om 15.00 uur. U bent allen van harte welkom in de galerie op Oostwal 12.

Onze galerie biedt sinds 2015 een podium in Ootmarsum aan de kunstvorm Art Brut Kunst puur uit het hart van mensen, die vanwege hun psychische aandoening en/of verstandelijke beperking vaak extra kwetsbaar zijn. Ook streeft de galerie ernaar een plek te zijn waar verbinding en ontmoeting vorm kunnen krijgen. Het unieke concept: “Kunst kent geen beperking” sluit daar naadloos op aan. Kunstenaars met zeer verschillende kunstuitingen vinden hier hun plek.

De nieuwe kunstenaars en geëxposeerd werk stellen we graag voor:

Nicolai Boon maakt schilderijen en schrijft gedichten.

Nicolai is nu bijna 5 jaar met beeldende kunst bezig en schildert voornamelijk met acryl maar soms ook met olieverf. Sinds kort maakt hij ook collage schilderijen waarin poëzie is verwerkt van hem zelf en soms van anderen. Vaak heeft hij al een sterk bedacht idee, maar soms is alles vrij. Melancholisch, spiritueel is een omschrijving die hij aan zijn werk geeft. Ook een filosofische droomwereld kan het begin van een collage schilderij zijn. Nicolai voelt zich soms één van die kunstenaars die niet echt ergens bij horen, de maan bezielde kinderen, die niet echt een doel hebben, maar in hun zijn leven, wat soms moeilijk is en waar ze steeds verder van verwijderd worden door maatschappij, het systeem en de zorgen eromheen.

“Ik voel die diepe geurige bloem van liefde in mijn werk”. Aldus Nicolai.

 Karin Waanders schildert en tekent.

Tekenen en schilderen doet Karin al vanaf de lagere school. Op 11-jarige leeftijd wilde zij al kunstenares worden. Op de HAVO met tekenen als eindexamenvak gehaald en vervolgens is ze naar de kunstacademie in Groningen gegaan.

Door omstandigheden kreeg zij haar eerste psychose waardoor ze de kunstacademie niet af heeft kunnen maken. In moeilijke jaren daarna is tekenen en schilderen altijd een activiteit geweest die haar heeft geholpen. De stabiele periodes worden steeds langer. Karin bezoekt nu vier dagdelen in de week Dagzijde; dagbesteding in Enschede. Daar is ze ook regelmatig bezig met schilderen, ze ziet het een beetje als ‘naar mijn werk gaan’. En ze houdt van gezelschap op z’n tijd, en dat vindt ze daar.

Thema’s die Karin inspireren zijn terug te vinden in de vrouwenserie met ecoline of de muzikanten in aquarel en beroemde actrices in soft pastel. Zij houdt ervan om te variëren in thema’s en materiaal en steeds weer iets anders te doen en te bedenken. Bovendien houdt ze van een uitdaging met schilderen, iets maken wat best lastig is om op papier te krijgen.

    “Ik hoop dat mensen zullen kunnen genieten van mijn werk!” aldus Karin.

Ginie Koolen is van schilderen overgestapt naar keramiek.

In een mindere periode in haar leven is Ginie begonnen met schilderen met diverse verfsoorten. Het was een vorm van afleiding zoeken. In 2010 ontdekte deze kunstenares werken met klei. Dat heeft haar zo gegrepen dat zij zelf spreekt over het “Klei-virus”.  Als autodidact heeft ze zich vele technieken eigengemaakt waaronder Raku-brand, houtbrand en de veelal toegepaste elektrische brand. Met het volgen van diverse workshops is haar kennis van branden, verschillende decoratietechnieken en het maken van glazuren groot geworden. In haar zoektocht van het materiaal in al haar facetten ziet deze expressieve kunstenares klei als eenvoudig, heerlijk, natuurlijk, vormbaar, eigenzinnig, en vooral nog steeds een uitdaging om het iedere keer anders, en steeds beter te doen. Zo kiest ze er onder meer voor haar tuinkeramiek “vorstzeker” te maken. Ginie kan in klei haar gevoelens uiten en haar eigen verhaal vertellen.

   “Klei is een passie, wellicht een verslaving en tevens een therapeut” aldus Ginie

Adres: Oostwal 12 Ootmarsum

Openingstijden febr. zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Maart woensdag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur. April tot oktober maandag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Op de website van de galerie: www.artbrutkik.nl is onder de naam van kunstenaars hun werk vinden.

Werken van Tineke

Werken van Sietje

Deze olifant KARMINHA kregen wij aangeboden na de veiling van de Elephant parade in Ootmarsum. De olifant is geschilderd door de kunstenaar Phil Alexandrino uit Brazilie. Hij is zichtbaar geïnspireerd door de kunstenaar MC Escher en door duurzaamheid

Een mooi Artikel overt de Art Brut Kik galerie in het Zilver Magazine.

Een leuk bericht van een tevreden klant.
 
Beste Ruben en iedereen van Art Brut Kik,
 
Vandaag kwamen mijn man en ik binnen bij jullie galerie.
We hebben genoten van zoveel mooie kunstwerken in de galerie maar wat ons het meest opviel was het vaasje met bloemen op de toonbank gemaakt door jou,  Ruben.  
Zo mooi, vast met veel liefde en geduld gemaakt.  
 
We mochten het van jou kopen en we zijn er heel blij mee.  
Je wilde er zelfs wel even mee op de foto.  
We sturen je de foto zodat je toch nog een herinnering hebt aan je zelf gemaakte kunstwerk.  
Want het werd wel heel snel verkocht hè.  😀 
We wensen jou en iedereen van Art Brut Kik nog heel veel succes en plezier in de toekomst.  

Stichting Art Brut Kik doet mee aan de olifanten parade en heeft olifanten gemaakt door kwetsbare kunstenaars in huis.

Opening op 1 mei

De kunstroute in Ootmarsum met een scala aan Art Brut kunstwerken is zaterdag 1 mei met een kleine maar feestelijke opening begonnen. Door de fantastische deelname van bijna alle winkeliers kunnen we met recht zeggen: “Ootmarsum omarmt kwetsbaarheid.”

Kunstmanifestatie

ART BRUT KiK galerie organiseert samen de de VVV Ootmarsum en de BIZ een kunstmanifestatie: “Ootmarsum omarmt kwetsbaarheid” in de maand mei en juni 2021. ART BRUT kunstwerken worden geheel Corona proof getoond door ondernemers in de binnenstad. De kunstroute is verlengd t/m eind juni.

Er wordt een wedstrijd aan verbonden waarbij de winnaar een ART BRUT kunstwerk ter waarde van € 300,00 kunnen winnen. Bij meer goede oplossingen wordt er een uit getrokken.

Op 21 juli is er een bijeenkomst met de deelnemende ondernemers, de Biz en de VVV in de galerie van 17.00 – 19.00 uur. Alleen voor genodigden. De voorzitter van de VVV Jos Bosch zal het winnende wedstrijdformulier uit de goede oplossingen trekken, waarna de winnaar vanzelf bericht krijgt.