Aktueel

Onze galerie presenteert twee nieuwe kunstenaars

Op zondag 7 mei presenteert de galerie met trots twee nieuwe kunstenaars;
Dorothea Christiane Hassink en Anke Stoel.
Met hun werk krijgen beide kunstenaars, naast vele
anderen, een permanente plek in de galerie.
                           
De openingshandeling van de expositie van hun werk wordt verricht door
Burgemeester John Joosten. Beide kunstenaars zijn ook aanwezig.

De opening van deze exposite is 7 mei om 15.00 uur. U bent allen van harte welkom in de galerie ART BRUT KiK op Oostwal 12

 

De kunstenaars stellen we graag voor: 

Ik vind het leuk dat mijn kunst de wereld in gaat!

Dit vertelt Anke Stoel:

Ik ben een meisje met een rijkdom aan fantasie. Ik houd veel van de natuur. Ik ga graag wandelen en ook graag kanoën. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur. Maar ook uit mijn vliegende avonturen in bv Marokko, Egypte of Indonesië. De bergen van Marokko hebben mij veel inspiratie gegeven.
Omdat ik zelf bergen heb beklommen en er bovenop heb gestaan weet ik dat je wordt beloond met
de mooiste uitzichten. Dat laat ik graag in mijn schilderij zien.
Maar ook snorkelen heeft mij mooie kleine wondertjes van de natuur laten zien. Die vind ik zo mooi.  ik vergoot ze dan in mijn schilderijen.

Ik maak ook graag foto’s of kleine filmpjes in de natuur. Bv een waterslangetje tijdens snorkelen. 
Maar ook vogels, insecten en libellen tijdens een wandelingetje. Op mijn schilderijen leven ze met elkaar en maken ze hun eigen avonturen mee. In mijn schilderijen zijn geen beperkingen te zien. Als ik schilder dan komt mijn inspiratie naar boven. Dan vloeit het vanzelf op het doek zonder dat ik een schets maak.  Ik weet niet van tevoren wie er allemaal in mijn schilderij voorbij kan komen.

Ik meng zelf mijn kleuren. Dat doe ik meestal gewoon op het doek. Ik kan met twee kwasten tegelijk werken. Dus met links en rechts. Dat is best wel speciaal.

Als ik keramiek maak dan experimenteer ik graag met allerlei fantasierijke figuren of dieren. Ook dan vertellen ze een verhaal.

 

Kijken wordt smullen-verhalende kunst

Dorothea Christiane Hassink is actief als beeldend kunstenaar. Zij creëert frivole wandobjecten in uitbundige, sterke kleuren gecombineerd met glitters, plastic en keramiek. Bezaaid met kraaltjes en siersteentjes zoeken de objecten de grenzen van de smaak. Het is méér dan kitsch. De mierzoete verpakking zorgt voor vrolijkheid, maar ook voor bedrieglijke gevoelens. 
Er is sprake van alleen maar een luchtige verpakking: de werken vertellen ook een verhaal. 
In miniatuurschilderijtjes met een gouden engeltje of een zilveren glitter-Boeddha lijkt de schoonheid van een hogere macht te worden gevierd. Het verhaal van de werken kan voor eenieder verschillen, maar inhoudsloos zijn ze zeker niet. 

De glitters en de kraaltjes trekken de toeschouwer als het ware 
het doek in. Dan worden ‘details’ als munten, keramische miniatuurkatjes of kleine Boeddha’s goed zichtbaar. Het resultaat is dat de objecten vatbaar zijn voor een nieuwe uitleg of een ander inzicht. De objecten ‘de koekoeksklokken met inhoud’ lijken chaotisch, maar zijn juist zeer geordend. Alles staat in een goede verhouding tot elkaar, er is duidelijk sprake van een evenwichtige verdeling van de gebruikte materialen.

In 1991 rondde zij haar studie af aan de kunstacademie AKI te Enschede. Sindsdien heeft ze geëxposeerd in verschillende galerieën,

kunstcentra en musea.

 

Op de website  kunt u meer werk van de kunstenaars ( en van
vele anderen) bekijken door op hun naam te zoeken.

 

Galerie ART BRUT KiK presenteert drie nieuwe kunstenaars

Op zaterdag 4 februari presenteert Galerie ART BRUT KiK in Ootmarsum met trots drie nieuwe kunstenaars; Nicolai Boon, Karin Waanders en Ginie Koolen. De openingshandeling van de expositie van hun werk wordt verricht door Burgemeester John Joosten. Alle kunstenaars zijn aanwezig. Nicolai Boon brengt bovendien voor het eerst een eigen gedichtenbundel uit en zal deze graag signeren. De opening van deze expositie is om 15.00 uur. U bent allen van harte welkom in de galerie op Oostwal 12.

Onze galerie biedt sinds 2015 een podium in Ootmarsum aan de kunstvorm Art Brut Kunst puur uit het hart van mensen, die vanwege hun psychische aandoening en/of verstandelijke beperking vaak extra kwetsbaar zijn. Ook streeft de galerie ernaar een plek te zijn waar verbinding en ontmoeting vorm kunnen krijgen. Het unieke concept: “Kunst kent geen beperking” sluit daar naadloos op aan. Kunstenaars met zeer verschillende kunstuitingen vinden hier hun plek.

De nieuwe kunstenaars en geëxposeerd werk stellen we graag voor:

Nicolai Boon maakt schilderijen en schrijft gedichten.

Nicolai is nu bijna 5 jaar met beeldende kunst bezig en schildert voornamelijk met acryl maar soms ook met olieverf. Sinds kort maakt hij ook collage schilderijen waarin poëzie is verwerkt van hem zelf en soms van anderen. Vaak heeft hij al een sterk bedacht idee, maar soms is alles vrij. Melancholisch, spiritueel is een omschrijving die hij aan zijn werk geeft. Ook een filosofische droomwereld kan het begin van een collage schilderij zijn. Nicolai voelt zich soms één van die kunstenaars die niet echt ergens bij horen, de maan bezielde kinderen, die niet echt een doel hebben, maar in hun zijn leven, wat soms moeilijk is en waar ze steeds verder van verwijderd worden door maatschappij, het systeem en de zorgen eromheen.

“Ik voel die diepe geurige bloem van liefde in mijn werk”. Aldus Nicolai.

 Karin Waanders schildert en tekent.

Tekenen en schilderen doet Karin al vanaf de lagere school. Op 11-jarige leeftijd wilde zij al kunstenares worden. Op de HAVO met tekenen als eindexamenvak gehaald en vervolgens is ze naar de kunstacademie in Groningen gegaan.

Door omstandigheden kreeg zij haar eerste psychose waardoor ze de kunstacademie niet af heeft kunnen maken. In moeilijke jaren daarna is tekenen en schilderen altijd een activiteit geweest die haar heeft geholpen. De stabiele periodes worden steeds langer. Karin bezoekt nu vier dagdelen in de week Dagzijde; dagbesteding in Enschede. Daar is ze ook regelmatig bezig met schilderen, ze ziet het een beetje als ‘naar mijn werk gaan’. En ze houdt van gezelschap op z’n tijd, en dat vindt ze daar.

Thema’s die Karin inspireren zijn terug te vinden in de vrouwenserie met ecoline of de muzikanten in aquarel en beroemde actrices in soft pastel. Zij houdt ervan om te variëren in thema’s en materiaal en steeds weer iets anders te doen en te bedenken. Bovendien houdt ze van een uitdaging met schilderen, iets maken wat best lastig is om op papier te krijgen.

    “Ik hoop dat mensen zullen kunnen genieten van mijn werk!” aldus Karin.

Ginie Koolen is van schilderen overgestapt naar keramiek.

In een mindere periode in haar leven is Ginie begonnen met schilderen met diverse verfsoorten. Het was een vorm van afleiding zoeken. In 2010 ontdekte deze kunstenares werken met klei. Dat heeft haar zo gegrepen dat zij zelf spreekt over het “Klei-virus”.  Als autodidact heeft ze zich vele technieken eigengemaakt waaronder Raku-brand, houtbrand en de veelal toegepaste elektrische brand. Met het volgen van diverse workshops is haar kennis van branden, verschillende decoratietechnieken en het maken van glazuren groot geworden. In haar zoektocht van het materiaal in al haar facetten ziet deze expressieve kunstenares klei als eenvoudig, heerlijk, natuurlijk, vormbaar, eigenzinnig, en vooral nog steeds een uitdaging om het iedere keer anders, en steeds beter te doen. Zo kiest ze er onder meer voor haar tuinkeramiek “vorstzeker” te maken. Ginie kan in klei haar gevoelens uiten en haar eigen verhaal vertellen.

   “Klei is een passie, wellicht een verslaving en tevens een therapeut” aldus Ginie

Adres: Oostwal 12 Ootmarsum

Openingstijden febr. zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Maart woensdag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur. April tot oktober maandag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Op de website van de galerie: www.artbrutkik.nl is onder de naam van kunstenaars hun werk vinden.

Lid van de Rabobank? Dan kun je nu stemmen op je favoriete club via Rabo ClubSupport. Je mag zelfs drie stemmen uitbrengen. Dus als je in Noordoost Twente woont kan je ook stemmen op Stichting ART BRUT KIK. Doen!

In deze bijzondere galerie in Ootmarsum vindt je kunst in zijn meest pure vorm. Gemaakt door kwetsbare kunstenaars die de mooiste kunst creëren met een vrijheid en passie zonder beperking.

Check de website of de Facebookpagina (@ART BRUT KIK) of kom gewoon even kijken in de galerie (Oostwal 12 te Ootmarsum). Maar bovenal: breng je stem uit! (Via de Rabo app of de website https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport)

Met het geld van Rabo ClubSupport houden we de galerie in stand en bieden we kwetsbare kunstenaars een podium om hun prachtige kunst te laten zien en te verkopen.

Werken van Tineke

Werken van Sietje

Deze olifant KARMINHA kregen wij aangeboden na de veiling van de Elephant parade in Ootmarsum. De olifant is geschilderd door de kunstenaar Phil Alexandrino uit Brazilie. Hij is zichtbaar geïnspireerd door de kunstenaar MC Escher en door duurzaamheid

Een mooi Artikel overt de Art Brut Kik galerie in het Zilver Magazine.

Een leuk bericht van een tevreden klant.
 
Beste Ruben en iedereen van Art Brut Kik,
 
Vandaag kwamen mijn man en ik binnen bij jullie galerie.
We hebben genoten van zoveel mooie kunstwerken in de galerie maar wat ons het meest opviel was het vaasje met bloemen op de toonbank gemaakt door jou,  Ruben.  
Zo mooi, vast met veel liefde en geduld gemaakt.  
 
We mochten het van jou kopen en we zijn er heel blij mee.  
Je wilde er zelfs wel even mee op de foto.  
We sturen je de foto zodat je toch nog een herinnering hebt aan je zelf gemaakte kunstwerk.  
Want het werd wel heel snel verkocht hè.  😀 
We wensen jou en iedereen van Art Brut Kik nog heel veel succes en plezier in de toekomst.  

Stichting Art Brut Kik doet mee aan de olifanten parade en heeft olifanten gemaakt door kwetsbare kunstenaars in huis.

Opening op 1 mei

De kunstroute in Ootmarsum met een scala aan Art Brut kunstwerken is zaterdag 1 mei met een kleine maar feestelijke opening begonnen. Door de fantastische deelname van bijna alle winkeliers kunnen we met recht zeggen: “Ootmarsum omarmt kwetsbaarheid.”

Kunstmanifestatie

ART BRUT KiK galerie organiseert samen de de VVV Ootmarsum en de BIZ een kunstmanifestatie: “Ootmarsum omarmt kwetsbaarheid” in de maand mei en juni 2021. ART BRUT kunstwerken worden geheel Corona proof getoond door ondernemers in de binnenstad. De kunstroute is verlengd t/m eind juni.

Er wordt een wedstrijd aan verbonden waarbij de winnaar een ART BRUT kunstwerk ter waarde van € 300,00 kunnen winnen. Bij meer goede oplossingen wordt er een uit getrokken.

Op 21 juli is er een bijeenkomst met de deelnemende ondernemers, de Biz en de VVV in de galerie van 17.00 – 19.00 uur. Alleen voor genodigden. De voorzitter van de VVV Jos Bosch zal het winnende wedstrijdformulier uit de goede oplossingen trekken, waarna de winnaar vanzelf bericht krijgt.